Vedtaget på DCKs generalforsamling 24. april 2004

Revideret på den ordinære generalforsamling 2005 og 2007


1)      Det påhviler enhver, der udvælger en hund til opdræt, at vurdere, om avlsdyret fysisk og mentalt er egnet til avl.

2)      Det skal tilstræbes, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.

3)      En tæve bør ikke indgå i avlen, før den er fuldt udviklet. Der gælder endvidere den regel at en collietæve først må parres når den er fyldt 20 måneder.

4)      En tæve bør maksimalt have 4 kuld, og må maksimalt have 5 kuld hvalpe i hele sin levetid - og sidste kuld inden tæve fylder 8 år. I særlige tilfælde kan det, med dyrlægens attestation, accepteres at tæven har sit sidste kuld inden hun fylder 9 år.
Efter 2 kuld skal tæven have en pause, så mindst én løbetid ikke udnyttes til parring. Denne pause skal have en varighed på mindst 12 måneder, regnet fra sidste hvalpefødsel til efterfølgende hvalpefødsel.

5)      Hunde med arvelige defekter bør ikke anvendes i avl. Parringskombinationer, der har resulteret i hvalpe med alvorlige defekter, må naturligvis ikke gentages og kan give anledning til, at forældredyrene og, i visse tilfælde, til dem nært beslægtede individer, udelukkes fra avl.
Hunde med HD-status D og E må ikke indgå i avlen. Det bør tilstræbes, at anvende hunde med så højt HD-index som muligt i avlen. HD-indeks 100 svarer til racens gennemsnit. Det vil sige, at hunde med et indekstal over 100 vil forbedre racens samlede HD- forekomst, hunde med et indekstal under 100 vil forværre forekomsten (med den sikkerhed indekset og dermed prognosen nu har). Det til hvalpelisten benyttede HD-index må højst være 2 måneder gammelt på parringstidspunktet. Når der anvendes udenlandske avlshunde uden registreret HD-index gælder følgende: En hund med HD-status A må parres med status A, B og C. En hund med HD-status B, må kun parres med status A og B. En hund med HD-status C må kun parres med A.

6)      For at undgå en potentiel risiko for fejlregistrerede hvalpe og deraf følgende risiko for senere problemer med hvalpe, der fødes med ikke FCI anerkendte farvevarianter anbefales det, at man ikke parrer farvevarianterne zobel/hvid og blue merle med hinanden. Hvis en opdrætter dette til trods, ønsker at udføre denne kombination, skal der forud for parringen indsendes en skriftlig begrundelse herfor til bestyrelsen og sundheds- /etisk udvalg som derefter kontaktes snarest muligt efter fødsel for, at være behjælpelig med at farvebestemme afkommet inden stambogsføringen. Farvebestemmelsen skal ske inden for hvalpenes første 2 leveuger for at optimere vurderingen.

7)      DCKs opdrættere bør arbejde for og anspore deres hvalpekøbere til at få deres hunde HD-fotograferet og resultatet registreret i DKK. DCKs opdrættere skal indsende alle foretagne HD-fotograferinger til bedømmelse og registrering i DKK.

8)      Indavl i collieracen bør undgås. Dette sikres ved at undgå parringer som vil give afkommet en indavlskoefficient højere end 6,25 (svarende til fætter-kusine parring). Dette gælder specielt avl med afkom hvis forfædre har været brugt op til, eller næsten op til racens antalsmæssige maksimum ad pkt. 8 samt hvis forældre dyrenes linier i forvejen er tæt beslægtede.

9)      Matadoravl, hvor enkelte hunde dominerer avlen inden for en race bør undgås.

10)    Hanhundens ejer har, lige så vel som tævehundens ejer, ansvar for, at en parring overholder kravene i disse etiske retningslinier, og må ikke stille hanhunden til rådighed for en parring, hvis han/hun har kendskab til, at de etiske retningslinier er eller vil blive overskredet. Ejere af avlsdyr har gensidig oplysningspligt overfor hinanden med hensyn til det enkelte avlsdyr.

11)    Så længe hvalpene er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning.

12)    Det er opdrætterens pligt at give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene, herunder HD-status og øvrige sundhedsoplysninger, og fortælle om racens egenskaber og behov.

13)    Både opdrætter og hanhundeejer bør følge afkommets udvikling til voksne hunde og derudfra løbende vurdere deres avlsdyr.

14)    Alle hvalpe skal sælges med underskrevet købsaftale. Købsaftalen må ikke stille hvalpekøberen ringere end det der fremgår af DCKs standard købsaftale.

15)    Det påhviler enhver DCK opdrætter at holde sig ajour med racen. Herunder mindst hvert 3. år at deltage i klubbens collieseminars.
 

Overtrædelse af ovenstående etiske regler vil medføre sanktioner/restriktioner, herunder:

  • Misbilligelse/Advarsel.
     
  • Udelukkelse fra alle former for annoncering i DCKs medier i en given periode.

Afgørelser truffet af DCKs bestyrelse kan ankes til DKKs bestyrelse.