Sundhed

Det er ikke collier der giver de danske dyrlæger smør på brødet.
Generelt er collien en meget sund hunderace, der ofte kan leve et langt hundeliv uden andre besøg hos dyrlægen end det obligatoriske sundhedscheck i forbindelse med vaccinationer. Alle hunde kan komme til at fejle noget, men ingen sygdom er dominerende hos collier. Collier parrer sig og føder generelt helt normalt og passer derefter hvalpene med alle de naturlige instinkter i behold. Collier bliver forholdsvis gamle i forhold til deres størrelse. 12-14 år er ikke unormalt, og de er ofte særdeles friske seniorer langt oppe i årene, forudsat at de holdes i god fysisk form.

Med andre ord er sandsynligheden for at du får en sund og god hund når du køber en collie, gennem en DCK opdrætter, meget stor. Imidlertid er der 2 sygdomme som collien kan være disponeret for. Den ene er hofteledsdysplasi (HD) og den anden er Collie Eye Anomaly (CEA). Disse 2 sygdomme vil vi gerne fortælle dig lidt mere om, således at du selv kan stille de nødvendige spørgsmål til den opdrætter, hvor du påtænker at købe hvalp.

Skal man udtrykke det lidt firkantet kan man sige, at hunde er helt afhængige af, at de kan løbe og lege uden at det gør ondt, hvorimod det er meget sjældent at man ser en hund læse avis. Med andre ord er hundens bevægeapparat vigtigere for hunden end dens synssans. Derfor er der også langt strengere krav til hundens hoftestatus end til dens øjenstatus. Inden du køber hvalp bør du læse nedenstående, så du ved, hvilke 2 sygdomme alle DCK opdrættere undersøger deres avlshunde for.

Hofteledsdysplasi - HD
HD er en forandring i hofteleddet, hvor lårbenshovedet ikke passer ordentligt ind i hofteskålen. HD er arveligt betinget, men også ydre påvirkninger (miljø) dvs. f.eks. motion og fodring har indflydelse på, om en hund der er disponeret for HD udvikler sygdommen. Hvis hvalpen er arveligt disponeret for HD, kan den udvikle HD i større eller mindre grad. Da collien imidlertid er en forholdsvis let hund i forhold til sin størrelse, vil den ofte kunne leve et langt lykkeligt liv til trods for, at den har HD. Dette vil være meget afhængigt af, at hunden får korrekt motion og fodring.



Dansk Collie Klub arbejder sammen med klubbens opdrættere målrettet på at holde hyppigheden af HD i racen nede på samme meget lave niveau som vi pt. kender. Der HD-fotograferes årligt i størrelsesordenen ca. 90-100 Collies. Af disse er normalt mellem 70-75% helt fri for HD og ca. 10% har HD i den såkaldte overgangsform - grad B. Det bør tilstræbes at anvende hunde med så højt et HD-index som muligt i avlen.
HD-indekstallet 100 angiver racens gennemsnitlige HD-hyppighed, og hunde med et HD-indeks på over 100, vil forbedre racens HD-frekvens. Klubben stiller krav om at alle collier der skal indgå i avlen skal være HD-fotograferede og status registreret i DKK, ligesom man ikke kan få hvalpe efter hunde med status D og E stambogsført i Dansk Kennel Klub. Kun hunde med A-status er HD-fri. Hunde med en B-status har HD i en overgangsform, mens hunde med C-status har HD i mindre grad. På klubbens hvalpeliste er HD-status oplyst for forældredyrene.

Som hvalpekøber bør man altid få oplyst HD-status og ikke mindst HD-index på forældredyrene til den hvalp, man påtænker at anskaffe sig. En hunds HD-index kan ses på DKK’s hjemmeside ved at indtaste dens stambogsnummer i en rubrik under fanebladet HD-index.
Når du køber colliehvalp hos en opdrætter der er medlem af Dansk Collie Klub, skal hvalpen sælges med en købsaftale fra DKK. 

Ingen af klubbens opdrættere laver med vilje hvalpe med dårlige hofter. Hvis moder natur alligevel viser sig fra sin lunefulde side, er man som hvalpekøber sikret en rimelig kompensation.




Collie Eye Anomaly (CEA)
Collie Eye Anomaly (CEA) er en arvelig øjensygdom, der kan konstateres ved en øjenlysning hos en specialuddannet øjendyrlæge.
Sygdommen er inddelt i forskellige underdiagnoser: CRD, colobom og nethindeløsning. Kun nethindeløsningen er invaliderende for hunden. CRD vil på ingen måde forringe eller påvirke hundens synsevne, og kun i meget sjældne tilfælde vil et colobom påvirke hunden. CEA er ikke fremadskridende. Med andre ord vil hunden have samme grad af øjensygdommen hele livet. Mange af klubbens opdrættere får deres hvalpekuld øjenlyst mellem 6. og 8. leveuge, inden levering til hvalpekøberne og får lavet en dyrlægeerklæring på hver enkelt hvalp, vedr. øjenstatus. Spørg opdrætteren om kuldet er eller vil blive øjenlyst.

Hvis hvalpen er øjenundersøgt skal øjenattesten følge hvalpen ved overdragelse til hvalpekøberen. Som hvalpekøber vil du ikke få nogen form for reduktion i købsprisen, selvom den hvalp du køber har CEA, idet man regner med at mellem 60-80% af alle collies har CEA i den mildeste form.
Fra 01.januar 2006 er det blevet et krav at man kun kan få stambogsført hvalpe efter hunde der er øjenlyst for CEA. Det er vigtigt at bemærke at der ikke stilles krav om at hundene skal være frie for CEA for at der må avles på dem.


Dansk Collie klubs opdrættere arbejder ud fra en stor kærlighed til racen og ønsker at opdrætte så mentalt og fysisk sunde hunde som muligt og det er af største vigtighed at konstatering af eventuelle alvorlige sygdomme hos hunden altid rapporteres til opdrætteren, således at opdrætteren kan tage de nødvendige forholdsregler for at undgå gentagelser. Det er af samme grund afgørende, at du altid sørger for at røntgenoptagelser af hundens hofter ALTID sendes til bedømmelse i Dansk Kennel Klub. En dyrlæge der spørger dig om du vil indsende et eventuelt dårligt HD-resultat til bedømmelse i DKK er en useriøs dyrlæge. 

Jo flere hvalpe i et kuld, der får HD resultat, gode som dårlige, jo mere sandt billede får man af racens HD niveau og et mere sandt udtryk for den enkelte hunds HD-index.