Nyheder Sundheds-/etisk udvalg

Nyt fra Sundheds-/etisk udvalg


Indbydelse til "Breeders Chioce"

Formålet med disse "Breeders Chioce" møder er at vi kan dele erfaringer og sparre med andre colliekollegaer, 
samt vigtigst af alt have en hyggelig dag sammen. Ofte når vi mødes, er det til konkurrencer, hvor fokus er et helt andet sted.
Dagsordenen vil fra år til år varierer og det vil være mulighed for opdrætterne selv at have medbestemmelse over mødets emne.
Det er SEU´s ønske at disse møder i sidste ende kan komme racen til gavn ved at sikre og højne den fysiske og mentale sundhed, samt sikre etisk opdræt. 

Dette års emne for "Breeders Chioce" møde - Reproduktion, fødsler og fertilitet.
Søndag d. 29 okt. 2023

Dagsorden
Test, parring og insermination
Fødsler, komplikationer og kejsersnit
Fertilitet og tomme tæver

Dagens program
Mødes kl. 11.00
Frokost kl. 11.30
Fælles dialog og vidensdeling kl. 12.15
Afslutning med eftermiddagskaffe og kage kl. 16.00

Lokationen vil afhænge af tilslutningen til arrangementet, men som udgangspunkt Vejle.

Hvem kan deltage?
Mødet er for aktive opdrætterer i Dansk Collie Klub

Pris: 200,- til fuld forplejning

Tilmelding sker til:
sundhed@collie.dk

Frist: søndag d. 15 okt. 2023

Betaling til Kasserer:
Reg: 1551 Konto nr. 1074369 eller mobilpay 109332

Tanker bag emnet for årets dagsorden
Registreringstallet for danskopdrættet collies har de sidste år støt været faldende, men hvorfor?
I Dansk Collie Klubs Sundheds/Etiske udvalg har vi vendt og drejet verdenssituationen, for sagen kan bunde i rigtig mange ting.
Ser vi 20-30 år tilbage var antallet af colliehvalpe et helt andet, men det var klubbens størrelse også, samt størrelsen på kennelerne, osv.
Er vi i bund og grund blot i en anden tid, hvor antallet af opdrættere er færre, antallet af kuld de ønsker at have om året mindre, fordi der
også skal passes et fuldtidsjob og fordi der stilles endnu større krav til opdræt af hunde i Danmark i dag i forhold til dengang?
Vi kan også rette blikket en anden vej, og kaste et blik på vores tæver (og hanner, de er vel to om en tango, bevares). Det forholder sig sådan, at der ingen krav er til at registrere en parring, derfor kender vi ikke omfanget af tæver der går tomme, vi har derfor intet overblik over hvor mange colliekuld der reelt kunne være blevet født om året. Af den viden som fremgår af hundweb, bliver vi i det mindste lidt klogere på hvordan de hvalpe som fødes kommer til verden. Foruden de naturlige parringer, anvendes der også inseminationer med frisk sæd, som kan være nødvendigt for at kuldet kommer til verden, men hvorfor anvender vi denne metode? Mange af disse spørgsmål er vigtige viden for SEU, der at få et overblik over vores races fertilitet, og evne til at reproducerer sig selv. Og måske nogle opdrætter har noget viden eller erfaring, om situationer som vi faktisk alle møder gennem vores rejse som opdrætter. SEU håber at der kunne være nysgerrighed og stemning blandt klubbens opdrætter til at støtte op om sådanne et møde og socialt fællesskab. 









Orientering om Progressiv Retina Atrofi - PRA hos collies

Der er det seneste år fundet tilfælde af PRA blandt collies i både Danmark, Norge og Sverige.
Det er yderst sjældent, vi ser PRA hos collies, og derfor følger Dansk Collie Klub sammen med Dansk Kennel Klub sagen tæt. Der bliver også etableret samarbejde på tværs af de skandinaviske collie klubs.

Hvad er PRA?
Der findes mange forskellige typer af progressiv retina atrofi, som forekommer hos mange forskellige racer af hunde. Progressiv betyder, at sygdommen er fremadskridende, retina er betegnelsen for øjets bagerste del – nethinden – og atrofi betyder, at noget svinder hen og bliver mindre eller tyndere. Retina består af to celletyper - eller foto-receptorer - kaldet hhv. tapceller og stavceller, og det er disse celler, der påvirkes, og med tiden næsten helt forsvinder. De forskellige typer af PRA påvirker stav- og tapcellelaget forskelligt, men i sidste ende fører det til, at hunden bliver blind. Der er ingen smerter forbundet med PRA, men det at miste synet kan alligevel være yderst invaliderende for hunden.
PRA er arvelig, men da det er forskellige gener, der er involveret hos forskellige racer, er arvegangen også forskellig. Hos nogle racer nedarves PRA autosomal recessivt, hos andre autosomal dominant og hos atter andre er PRA kønsbundet til X-kromosomet.
Nogle PRA-former rammer hunde tidligt i livet, men den, der er dukket op i vores race, debuterer i alderen fra 5 år og helt op til 9 år. Det er ikke muligt at erkende denne type af PRA ved den øjenlysning der foretages, når hvalpene er 7-8 uger gamle. Det er ej heller muligt at erkende denne type af PRA ved DNA-test. Derfor er der en række symptomer du som opdrætter eller ejer skal være opmærksom på.

Hvad skal vi være opmærksomme på?
Da PRA medfører, at hunden bliver blind, vil de første symptomer, opdrætteren eller ejeren oplever, være adfærdsændringer pga. hundens nedsatte eller manglende synssans. Stavcellerne bliver som regel angrebet først, og da de er involveret i hundens evne til at se i mørke, vil det første symptom ofte være natteblindhed.
Hvis hunden begynder at blive utryg ved at gå med på aftenturen, kan det være et tegn på, at den ser dårligere i mørke. Det kan også være, at hunden bliver utryg, når den færdes i rum med svag eller ingen belysning. Den ældre hund får måske pludselig svært ved at navigerer rundt i huset, hvis der flyttes rundt på møbler, eller døre pludselig er lukkede. Den vil måske endda støde ind i ting. Er du som ejer eller opdrætter i tvivl, kan det anbefales at opsøge en øjenpanel dyrlæge, som kan foretage en øjenlysning af hunden.

Fremtiden?
Denne form for PRA kan være svær at erkende, da det er en gradvis udvikling over år, som medfører at hunden bliver blind. Der er blevet indledt et samarbejde både mellem Dansk Collie Klub og Dansk Kennel Klub, men også et samarbejde på tværs af de skandinaviske collie klubs.
Dansk Collie Klub har indsendt en forespørgsel om en mulighed for at få igangsat et specialeprojekt, til nærmere undersøgelse af PRA hos collies i Danmark. Dette vil blive foretaget i samarbejde mellem Dansk Collie Klub, Dansk Kennel Klub og KU/SUND. I skrivende stund har vi været i dialog med DKK’s dyrlæge, Helle Friis Proschowsky, samt professor i husdyrgenetik ved KU/SUND og med af Dansk Kennel Klubs Sundhedsudvalg, Merete Fredholm, og de er begge positiv stemt for at igangsætte et projekt. Der bliver pt arbejdet på at lave en projektbeskrivelse og et budget og der søges om økonomisk støtte fra DKK’s Sundhedsudvalgs projektpulje. Vi glæder os til at se, hvad fremtiden bringer, og holder naturligvis medlemmerne orienteret.

Det er Dansk Collie Klubs ønske at bevare collien som en sund race, og blive klogere på PRA.


Kære medlemmer af Dansk Collie Klub

Nu nærmer tiden sig for planlægning af året seminar i Dansk Collie Klub,
derfor vil det nu være muligt for medlemmer at indsende ønsker til
emnet.

Sundheds-/Etisk udvalg foreslår følgende mulige emner:
  • Seminar om Hundens ernæring
  • Seminar om Genetisk diversitet i hundeavl ved Professor Peer Berg

Forslag til emner sendes til mail: sundhed@collie.dk
Forslagene modtages frem til d. 30 juni 23.
Hvorefter emnet for årets seminar offentliggøres d. 1 august 23.


Dato for næste seminar i Dansk Collie Klub

! Sæt allerede nu kryds i kalenderen !

                  Søndag d. 29/10-23